Man säger ibland att Phuket är Sveriges tjugosjätte landskap. Det stämmer ganska bra. Men i så fall är det definitivt det landskap där det är svårast att köpa ett hus. Det är lättare att hitta ett sommarställe på Bjärehalvön, eller i Stockholms skärgård, än att göra allt rätt vid ett husköp i Thailand.

Dock är det billigare med hus i Thailand än på många håll i Sverige, och vill man äga ett hus i Sveriges 26:e landskap så ska man göra sig besväret. Det är definitivt värt det, det vet ju jag. Det gäller dock att man gör allting rätt.

Hus till salu i Kao Lak

Lösningar för att få ett hus

För det första så får utlänningar inte äga mark i Thailand. Det här kan man komma runt på flera sätt. Vissa lösningar är bra, andra är mindre bra. Mäklaren Per Adebratt, som arbetar i Thailand, rekommenderar att man startar ett thailändskt företag.

Sedan äger detta thailändska företag den thailändska marken. Problemet är att som utlänning får du bara äga 49 procent av aktierna i ett företag. Då finns det förstås juridiska lösningar. Det funkar ungefär som A- och B-aktier – att du äger 49 procent men ändå har makten och kontrollen över företaget. Förut gjorde man så att en thailändsk medborgare köpte marken och satte sitt namn på pappret mot en betalning på kanske 500 bhat för att sedan avsäga sig ägandet.

Man bör dock se upp med flera saker, och framför allt måste man anlita en advokat. Precis som i Sverige är det mycket juridik inblandat vid ett thailändskt husköp, men den juridiska hjälpen får man inte av mäklaren. Utan advokat är det stor risk att man blir lurad, och man kan t.o.m. bli av med hela huset.