Många svenskar har fallit för Thailands mustiga charm, inte minst för att landet är riktigt billigt att turista i. För att göra det asiatiska äventyret så prisvärt som möjligt finns det flera saker att se över. 

Varje år reser ungefär 350 000 svenskar till Thailand. De största baddestinationerna är Phuket, Krabi, Samui och Koh Cang, men svenskarna är också förtjusta i att sprida ut sig på mindre öar och i Bangkok och norra Thailand. Charmen med Thailand är att det passar både backpackern och barnfamiljer, och erbjuder ett fantastiskt rikt utbud av äventyr och bad. Det som gör Thailand till en så omtyckt semesterort är just kombinationen av upplevelser. Både den som längtar efter att ligga på stranden med en paraplydrink får sitt, liksom den som föredrar vilda klubbnätter och att dansa i neon. Här är vattnet klarblått och kristallklart och ljummet året om. Sanden är vit och len, och barnen kan springa och leka och smaka på friterade gräshoppor som säljs i gatustånden. Sura tonåringar kan spela volleyboll och smycka håret med blommor, eller testa att åka moped. Mamma och pappa kan smyga iväg och ha en härlig herdestund i skuggan.

En av de stora fördelarna med att turista i Thailand är förstås prisläget. Mat från stånd på gatan kostar runt 20 baht, vilket motsvarar några svenska kronor. En bättre middag får du för 1 000 baht, alltså bortemot 100 SEK. Förutom mat och dryck är också sådant som boende och transport lätt och billigt att hitta. Ett hotell i mellanprisklassen, eller en bungalow, kostar från 1500 baht och uppåt. Då finns det ofta TV, kylskåp och pool. Tjänster som massage och skönhetsbehandlingar är ofta en prisvärd och härlig upplevelse, som oftast är billigare i Bangkok än på turistorterna Krabi och Phuket.

En riktigt billig resa

Den som är ute efter att riktigt pressa semesterns prisbild har kommit helt rätt. Du kan hitta billiga flyg på Supersavertravel.se, som är en smart tjänst som allt fler upptäcker. Chartern börjar tappa mark, eftersom det idag blir allt smidigare att boka och planera semestern själv. När flygpriserna sjunker, till exempel i lågsäsong, är det inte svårt att boka flyg och boende och komma riktigt billigt undan. Visst kan charter vara enkelt och härligt, men Thailand är så mycket mer än de stora bolagens turistorter. Genom att ta sig fram med den thailändska lokaltrafiken kan man få uppleva mycket mer än om man bara stannat på en turistort. Den som väljer att äta inhemsk mat, dricka inhemsk öl och struntar i McDonalds och västerländska produkter tjänar också in många slantar. Och varför skulle man inte välja de thailändska alternativen? Den som satsar på en riktigt autentisk thailandsupplevelse kommer också att betala betydligt mindre. Att planera semestern noga är också ett sätt att få koll på kostnaderna. Följande saker är klassiska prisfällor som är lätta att se över:

  • Själva flygresan – pressa priserna. Boka i förväg, välj bort charter och satsa på lågsäsong.
  • Vaccinering – kan bli dyrt. För långresenären kan totalsumman bli hög. Gör en riskbedömning över de vaccinationer du behöver och läs på om utbudet.
  • Resväska – köp en begagnad eller låna! En lätt och praktisk väska är ofta dyr. Se dig om i bekantskapskretsen, kanske kan någon annan resenär låna ut bagage?